Keyoflife
7. march 2018
340
Senest ændret 25. november 2019

Pagtens ark

Hele analogien bag pagtens ark bygger på en analogi af solens rejse igennem sin daglige/årlige cyklus. Alle andre fortolkninger udover de astronomiske aspekter,  er mistolkninger og sekundære metaforer som er blevet brugt til at skabe ideen om en fysisk ark.

Ordet ”ark” kommer af det latinske ”arca” og tydes som en trækasse. Men ark kommer i virkeligheden fra forståelsen ”arch” hvilket betyder en bue, solens bue/ark/arch henover dagen/sommerhalvåret.

Hele historien om pagtens ark udspringer fra egypternes analogi om Horus/solen, der sejler i sin b-ark "båd" henover dagen/sommerhalvåret. Det er også her historien om Noas ark kommer fra, som er er båden der sejler igennem natten/vinterhalvåret.


Placeringen af pagtens ark
Arken er placeret i det allerhelligste og inderste rum i Salomons tempel i Jerusalem, israelitternes helligdom. Det inderste rum er en metafor for kraniet hvori vores bevidsthed sidder. Men . . . Denne analogi er også kun en sekundær metafor for solen der står på sit højeste punkt ved middag/sommer solhverv. Jerusalem på Zion bjerget er også en metafor for toppen af solens ark.


Bærestængerne
Bærestængerne er de to søjler, solopgang og solnedgang (sommer- og vinterjævndøgn), som "bærer" arken. "stængerne må ikke tages ud af ringene" for så bliver der ubalance i arken. "stængerne" er lavet af akacietræ, hvilket er endnu en metafor for solens to jævndøgnspunkter/skumringen hvor udjævningen mellem lys og mørke sker.


Keruberne med vinger på toppen af pagtens ark
På toppen af arken sidder der to keruber, engleskikkelser med vinger. De symboliserer den usynlige nattehimmel om dagen hvor solen er synlig. Der findes i alt fire keruber (arkengle), men der er kun to på arken for at symboliserer at arken er solen i den øverste ark, dagsperioden/sommerhalvåret.Arons stav
Arons stav bruges til at bryde igennem jævndøgnslinjen (skumringen). Ved solopgangen/forårsjævndøgn er den en stav, og ved solnedgang/vinterjævndøgn bliver den til en slange. Arons stav er det samme som Zeus's lynild, Thors hammer osv. Aron og Moses er begge metaforer for solen der passerer ind i stjernebilledet vædderen -som regeres af mars/ares/aries- ved solopgang og forårsjævndøgn.


Arkens kræfter
Dem der bærer arken foran sig kan udslette sine fjender. Dette er en metafor for at solen udsletter mørket/natten. Inde i arken befinder det guddommelige sig, hvilket er en metafor for natten. Når man åbner låget på arken bliver den til et våben der udsletter det "fysiske liv" og skaber "død" og mørke. Dette er en metafor for nattehimlen der slippes ud og eliminerer dagslyset og den fysiske sol.  

Arken udsletter fjenden, en metafor for lyset der udsletter mørket.
Frimurernes ark
I frimureriet benyttes arken som analogi for menneskets indre oplysthed.Frimurernes royale ark


 


Den jødiske Kabbala
I den jødiske Kabbalah benyttes arken som analogi for menneskets vej til indre oplysthed.
Kabbalah ark 

Egypternes ark
Horus (solen) sejler i sin båd (ark) runt I arken/buen. De to fugle er blevet til de to Keruber, og de to soldiske med slanger er blevet til Arons stav samt hullerne "portalerne" til bærestængerne til pagtens ark.

 

Egypternes ark

 


Noahs ark
Historien om Noas ark der lander ved foden af Ararat bjerget, er en metafor for solen der sejler i sin båd (ark) igennem natten/vinterhalvåret og ankommer ved solopgang/sommerhalvåret. Noah betyder "hvile" og skal tolkes som det sted hvor solen hviler om natten.