Keyoflife
4. march 2018
443
Senest ændret 30. november 2019

Traditioner - Hvad er det egentligt vi fejrer?

De kristne traditioner vi fejrer i Danmark er primært baseret på solens cyklus. Så selvom man ikke er religiøs er der stadig en god grund til at opretholde og fejre mange af traditionerne.


Dåben
Dåbsritualet er en metafor for solen der bevæger sig fra stjernebilledet stenbukken (hvor den bliver født ved vintersolhverv) ind i stjernebilledet vandbæreren hvor den bliver døbt i "vand". Vandbæreren er bogstaveligt et vandtegn ♒︎.

Herefter stiger solen op "ud af vandet" bag horisonten ved solopgang/forårsjævndøgn . Den "nye" sol bliver døbt i vandet inden den "står op på benene". Din nye søn (sol) skal døbes inden han står op.

Bibelen (Mattæus 3: 16-17) skriver: "Så snart Jesus var døbt, steg han op ud af vandet". Denne historie er en analogi af solen der passerer stjernebillederne fiskene "Jordan floden", inden den står op i stjernebilledet vædderen ved solopgang/forårsjævndøgn.
Fastelavn
Fastelavn er en hyldest til at foråret er på vej. Børn i forklædning er symboliserer solen i forklædning, som snart vil vise sit sande ansigt ved forårsjævndøgn, når den kommer frem fra sit vinterskjul. Fastelavnsriset med udsmykning symboliserer foråret der udspringer. Katten af tønden er oprindeligt en metafor for at "lukke solen ud fra sit vinterfængsel", som senere blev forvandlet til tøndeslagning med en rigtig kat, fordi man mistolkede den oprindelige forståelse.
Konfirmation

Ved konfirmationen, konfirmerer man (man står ved) at man er blevet døbt. En tradition der skulle sikre at man beholdte sin tilknytning til kirken i voksenlivet.
Påsken

I påsken fejrer vi solens fødsel (opstandelse). Fra forårsjævndøgn i marts (vædderens tegn), bliver dagene lysere. Den 22. marts symboliseres af mange med solopgangen, fødslen af lyset.
Skt. Hans
Skt. Hans er en midsommer- og ildfest, hvor man hylder at solen er nået sit højeste punkt i sin årlige cyklus. Den 21. juni (krebsens tegn) bliver solen "kronet", "royal" og "illumineret", hvilket symboliseres med ild.

Ritualet med afbrænding af hekse, bygger på en katastrofal mistolkning af begrebet "hex", som grundlæggende er en betegnelse for fysisk skabelse, heriblandt solen. Ved sommersolhverv stopper "skabelsen" fordi solen begynde sin nedvandring mod efterårsjævndøgn og vinterhalvåret (bloksbjerg).


Haloween - Allehelgensaften 
Haloween er en hyldest til solen i håb og forventning om at den vil vende tilbage fra "dødsriget" (vinteren). Man tænder lys i mørket og klæder sig som "de døde" i håb om at lyset sættes fri igen til foråret. Den 23. oktober er en krydskvartalsdag, samt overgangen til skorpionens tegn, hvor solen "dør" endeligt. "skorpionen stikker solen så den bliver dødelig såret", og i kristendommen giver Judas dødens kys til Jesus. (solen dør først helt d. 21. december)

I bibelen står der: "EFTER at have forkyndt og undervist i tre og et halvt år vidste Jesus at hans tid på jorden var ved at udløbe". Tre og et halvt år er en metafor for tre og et halvt kvartal! Fra solens fødsel den 24. december til dens død. 23. oktober!
Santa Lucia
Luciaoptoget d. 13. december symboliserer Lucifer (lysbringeren). Det er planeten Venus der bringer solen/lyset med sig igennem "natten/efteråret", indtil den 25. december om morgenen, hvor solen manifesterer sig og starter på ny i sin årlige cyklus (juleaften).

Kransen er hjulet "jul-et" som symboliserer solens årlige cyklus.Julen
Ordet jul betyder hjul, solens årlige rotation/cyklus. Juleaften d. 24. december fejrer vi solens fødselsdag/genopstandelse (jesus genopstandelse). Den 21. december "dør" solen og forbliver i den samme grad på himlen i 3 dage, indtil den 25. december om morgenen, hvor den atter starter sin vandring (flytter sig 1 grad højere på himlen) mod sit højeste punkt i midsommeren.

Juletræet symboliserer livets træ, en analogi for solens vandring fra vinter-, til sommersolhverv. Stjernen på toppen er sirius (stjernen over Bethlehem), som bringer lyset med sig. Gaverne under træet er en analogi af den egyptiske Ka-BA (sort kube). Når man åbner pakken slipper man solen ud. Det er også herfra analogien om Pandoras æske og pagtens ark oprinder fra.
Nytår
Nytårsaften er afslutningen og begyndelsen af et nyt kalenderår. I virkeligheden fejrer man den første hele måned (januar/janus) efter solens skabelse den 25. december. Reelt set "fødes" solen først 22. marts ved forårsjævndøgn som også oprindeligt er starten på et nyt år.
Skt. Patricks dag

Skt. Patricks dag (17. marts) er fejringen af at solen starter en ny årlig cyklus. Den grønne farve symboliserer frugtbarheden i foråret og den høje hat, regnbuen samt kisten med guld, er alle symboler for solens opstandelse fra vinterhalvåret.