Keyoflife
7. march 2018
100
Senest ændret 8. october 2019

Pagtens ark

Hele analogien bag pagtens ark bygger på mistolkninger af solens rejse igennem sin daglige cyklus. Alle andre fortolkninger udover de astronomiske aspekter,  er mistolkninger og sekundære metaforer, som bla. er blevet brugt til at skabe ideen om en fysisk ark. I mysterieskolerne bliver arken brugt som en analogi for lysets opstandelse i sindet (illuminisme).

Ordet ”ark” kommer af det latinske ”arca” og tydes som en trækasse. Men ark kommer i virkeligheden fra forståelsen ”arc” hvilket betyder en "båd", båden som solens sejler i henover arken/buen, i dagen og sommerhalvåret.

Hele historien om pagtens ark udspringer fra egypternes analogi om Horus/solen, der sejler i sin ark "båd" i sin daglige cyklus. Det er også her historien om Noas ark kommer fra.


Placeringen af pagtens ark
Arken er placeret i det Allerhelligste og inderste rum i Salomons tempel i jerusalem, israelitternes helligdom. Det inderste rum er en metafor for bevidstheden i hjernen som er placeret inde i kraniet. Men. . . Denne analogi er også kun en sekundær metafor for solen der står på sit højeste punkt om middagen og ved sommersolhverv. Jerusalem er en metafor for øverste del af solens ark.


Bærestængerne
Bærestængerne er de to søjler, solopgang og solnedgang (sommer- og vinterjævndøgn), som "bærer" arken. "stængerne må ikke tages ud af ringene" for så bliver der ubalance i arken. "stængerne" er lavet af akacietræ, endnu en metafor for solens punkter ved udjævning mellem lys og mørke.


Keruberne med vinger på toppen af pagtens ark
På toppen af arken sidder der to keruber, engleskikkelser med vinger. De symboliserer den usynlige nattehimmel om dagen hvor solen er synlig. Der findes i alt fire keruber (arkengle), men der er kun to på arken for at symboliserer at arken er solen i dagsperioden.Arons stav
Arons stav symboliserer solopgangen/forårsjævndøgn. Aron og Moses er begge metaforer for solen der passerer ind i stjernebilledet vædderen ved solopgang og forårsjævndøgn. Når staven tager skyggelse af en slange, er det en metafor for at solen stadig befinder sig bag horisonten, i sin form som "sjæl". Sjæl (soul) er solen om natten, når den er ude af syne.


Arkens kræfter
Dem der bærer arken kan udslette sine fjender. Dette er en metafor for at solen udsletter mørket/natten. Inde i arken befinder "ånden" sig, en metafor for den "bevidsthed" der altid følger solen (solens mor Isis i skyggelse af Nut, nattehimlen). Når man åbner låget på arken bliver den til et våben der udsletter det "fysiske liv" og skaber "død" og mørke. Dette er en metafor for nattehimlen der slippes ud og eliminerer dagslyset og den fysiske sol.  

Arken udsletter fjenden, en metafor for lyset der udsletter mørket.
Frimurernes ark
I frimureriet benyttes arken som analogi for menneskets indre oplysthed.Frimurernes ark


 


Den jødiske Kabbala
I den jødiske Kabbalah benyttes arken som analogi for menneskets indre oplysthed.
Kabbalisternes ark 

Egypternes ark
Horus (solen) sejler i sin båd (ark) runt I arken/buen. De to fugle er blevet til de to Keruber, og de to soldiske med slanger er blevet til Arons stav samt bærestængerne til pagtens ark.

 

Egypternes ark

 


Noahs ark
Historien om Noas ark der lander ved foden af Ararat bjerget, er en metafor for solen der sejler i sin båd (ark) igennem natten og ankommer ved solopgang. Noah betyder "hvile" og skal tolkes som det sted hvor solen hviler om natten.