Keyoflife
4. march 2018
79
Senest ændret 31. march 2019

Traditioner & ritualer - Hvad er det vi fejrer?

De kristne traditioner vi fejrer i Danmark er primært baseret på solens cyklus. Der ligger dog en dybere og mere grundlæggende forståelse af kosmos gemt bag historien om solens cyklus. Det er det grundlæggende princip om energicyklussen i kosmos, der i astrologien omtales som de kardinale-, fikserede- og opløsende- punkter "et frø spirer, bliver til et træ, og visner". Så selvom man ikke er religiøs, er der stadig en ufattelig god grund til at opretholde og fejre traditionerne.Dåben
Dåbsritualet er en metafor for at solen stiger op "ud af vandet" bag horisonten. Den sekundære metafor er at sønnen (barnet) fødes ud af moderens skød (fostervandet). Den "nye" sol bliver døbt i vandet inden den står op.
Bibelen (Mattæus 3: 16-17) skriver: "Så snart Jesus var døbt, steg han op ud af vandet". Denne historie kan føres helt tilbage til den egyptiske gudinde Isis der føder sønnen Horus. Sol og søn betyder det samme.
Fastelavn
Fastelavn er en hyldest til at foråret er på vej.


 

Haloween - Allehelgensaften 
Haloween er en hyldest til solen i håb og forventning om at den vil vende tilbage fra "dødsriget" (vinteren). Man tænder lys i mørket og klæder sig som "de døde" i håb om at lyset sættes fri igen til foråret. Den 23. oktober er en krydskvartalsdag, samt overgangen til skorpionens tegn, hvor solen "dør" endeligt. "skorpionen stikker solen så den bliver dødelig såret", og i kristendommen giver Judas dødens kys til Jesus. (solen dør først helt d. 21. december)

I bibelen står der: "EFTER at have forkyndt og undervist i tre og et halvt år vidste Jesus at hans tid på jorden var ved at udløbe". Tre og et halvt år er en metafor for tre og et halvt kvartal! Fra solens fødsel den 24. december til dens død. 23. oktober!

 

 

Julen
Ordet jul betyder hjul (det astrologiske hjul), solens cyklus. Juleaften d. 24. december fejrer vi solens fødselsdag/genopstandelse (jesus genopstandelse). Den 21. december "dør" solen og forbliver i den samme grad i 3 dage, indtil den 25. december om morgenen, hvor den atter starter sin vandring (flytter sig 1 grad højere på himlen) mod sit højeste punkt i midsommeren.

 

 

Konfirmation
Ved konfirmationen, konfirmerer man (man står ved) at man er blevet døbt. En tradition der skulle sikre at man beholdte sin tilknytning til kirken i voksenlivet.

 

 

Påsken
I påsken fejrer vi solens fødsel (opstandelse). Fra forårsjævndøgn i marts (vædderens tegn), bliver dagene lysere. Den 22. marts symboliseres af mange med solopgangen, fødslen af lyset.

 

 

Skt. Hans
Skt. Hans er en midsommer- og ildfest, hvor man hylder at solen er nået sit højeste punkt i sin årlige cyklus. Den 21. juni (krebsens tegn) bliver solen "kronet", "royal" og "illumineret", hvilket symboliseres med ild.